четвъртък, 2 юни 2016 г.

ЛЕГЕНДАТА ЗА СТАНА УРДОВИЗА В КИТЕН

Легендата за храбрата мома Стана Урдовиза „оживя“ на плажа в залива Атлиман в Китен. 

В спектакъла взеха участие ученици от местното Начално училище „Любен Каравелов“ и скаути от бургаския клуб „Зеленика“ с ръководители Иванка Димова и Диана Николова.

Поводът за представлението беше днешният 1-ви юни - Ден на детето. Организатор на празненството беше кметството в Китен.

Пресъздавайки легендата, мома в бяло се появи на кон и обиколи изградените в пясъка символични български села в Странджа, които бяха направени от децата. Под плажен чадър пък стоеше на сянка султан Мурад, който е обсадил черноморската крепост Урдовиза, намираща се на територията на днешен Китен. Тъй като за него тази крепост била непревземаема, султанът решил да се омъжи за владетелката й - красивата болярка Стана Урдовиза. Тя се съгласила, но при условие че султанът й подари като лично владение и освободи от данъци толкова села, колкото обиколи един бърз кон от изгрев до залез слънце, тръгвайки от Урдовиза и сключвайки кръга пак там. Султанът се съгласил.

Момата надхитрила турчина и изпълнила мисията си, а той удържал на обещанието си. Конят, с който препускала Стана, обаче издъхнал от изтощение. Затова и заливът на северния плаж в Китен бил наречен в негова чест – Атлиман.

stoineff

Автор в сайта & Управител

www.styleplace.info е сайта на хотела Стийл Плейс Китен. Ние предлагаме качествена услуга на разумна цена. Заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар