четвъртък, 21 май 2015 г.

ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА Е МНОГО ПОЛЕЗНА

Черноморската риба е един от най - добрите източници на омега три мастни киселини. Това съобщи проф. Мина Станчева от Варненския медицински университет в рамките на международния форум "Море и здраве". Резултатите са плод на дългогодишни проучвания, като учените са изследвали 10 вида риби обитаващи водите на Черно море - сафрид, зарган, кая, лефер, цаца, калкан и други.

ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА Е МНОГО ПОЛЕЗНА С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ОМЕГА 3

Рибите населяващи нашите води може и да не са с профила на сьомгата, но за сметка на това не съдържат в себе си натупани химикали и тежки метали, като някои океански представители. Съдържанието на омега 3 мастни киселини ги прави изключително полезна храна, посочи още проф. Станчева.

По думите й в университетската лаборатория са направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви органични замърсители в рибите. Химикали са открити във всички видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни вещества. Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи Станчева.

По думите й не е изключено замърсяването при тази риба да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после живее в морето.
Д-р Дарина Найденова допълни, че най-полезната риба е морската и океанската. По думите й за разлика от сладководните видове, при тях има по-високо съдържание на омега 3 и витамин D.

Найденова посочи, че риба трябва да се консумира поне два пъти седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с метилживак. Според учените водните същества не трябва да се подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат на скара или на фурна.

Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна много по-често от младите. По думите й близо 50 на сто от младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.

stoineff

Автор в сайта & Управител

www.styleplace.info е сайта на хотела Стийл Плейс Китен. Ние предлагаме качествена услуга на разумна цена. Заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар