сряда, 27 май 2015 г.

РАЗКОПКИ КРАЙ КИТЕН: ЗАПОЧВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА МИТИЧНИЯ ГРАД РАНУЛИ


В близост до Китен стартира археологическо проучване на древния град "Ранули". Това съобщи самият директор на НИМ проф. Божидар Димитров.

Градът и крепостта са доста древни, като около тях витаят множество легенди и митове. Изследователи считат, че крепостта е от времето на Троянската война. Проучванията и официалното информация са оскъдни. В началото на месец юни най - вероятно ще бъде положен и старта на проекта, уточнява проф. Божидар Димитров . По думите му в България има само три подобни крепости.

Братята Шкорпил са първите археолози, които са забелязали древната крепостна стена край Приморско. Достъпът до нея обаче не бил възможен и затова обектът останал непроучен. Крепостта "Ранули" се е извисявала в района на скалния феномен Лъвската глава край брега на река Ропотамо. В началото на 70-те години там са правени теренни обхождания и сондажи. Те са установили, че най-ранната керамика е от времето на Троя - XIII в. пр. Хр.

Ранули е древен град, на 5 км северно от съвременния гр. Приморско, Област Бургас. Разположен е на хълма Беглик таш, над плажа и езерото Аркутино, край река Ропотамо, на километър от нейното устие към Черно море.



На скалистия, обрасъл със зелени дървета връх, наречен днес Лъвската глава, намиращ се над устието на реката, е крепостта, дала началото на този град.

Благоприятният климат и релеф са факторите, обусловили създаването на града на това място.

Редовни археологически проучвания не са провеждани, понеже крепостта се намира в резервата „Ропотамо“. Към момента е проучено светилището на Беглик таш.

Други имена, под които е позната крепостта са Вълчаново кале и Ропотамо. Твърдината се намира на връх, разположен на десния бряг на река Ропотамо, на около 140 м н.в. и на 2 км от устието й. Върхът е известен като Въчановото кале. Останките от крепостната стена ограждат голяма площ - около 30 000 кв.км. Смята се, че крепостта е строена от траките, след което е достроявана от римляни, византийци и българи. След падането на България под турско робство крепостта запада.

Крепостта се намира на 18 км южно от Созопол е на 7 км северно от Приморско, но за да се навлезе в народния парк "Ропотамо", трябва първо да се пресече по шосето дълбоката тук до 8 м и широка до 60 м река.

Легенди и митове за Вълчаново кале.

Под Лъвската глава над река Ропотамо се крие неизследван до момента мистичен древен град от 16 в.пр.н.е., пещера-утроба и съкровището на Вълчан войвода. В някои италиански морски карти от края на ХIV в. и началото на ХV в. на юг от Созопол е нанесено пристанищно селище Ропотамо. Неговата крепост е била разположена на връх с височина около 100 м, известен с името Вълчаново кале, на 2 км от устието на Ропотамо. Реката, течаща непосредствено край западните подстъпи на крепостта, е широка 60-80 м и е дълбока 8-9 м, т.е. достъпна за сравнително големи кораби. Покрай Вълчаново кале минава калдъръмът на античния крайбрежен път, като точно под крепостта пресича реката по единствения брод. Крепостта имала изключително важно стратегическо разположение. Запазената сега крепостна стена следва очертанията на платото на върха и заема площ от около 30 000 кв. м. В Хамбарлийския надпис от 812-813 г. е спомената крепост с името Ранули заедно с Анхиало, Дебелт и Созопол - четири крепости, които били поверени под управлението на кавхан Иратаис. Дълбоката река Ропотамо, с контролиращата единствения й брод сравнително голямата крепост Вълчаново кале, вероятно е била тази граница. Тогава отъждествяването на Ранули от Хамбарлийския надпис в днешното Вълчаново кале или Ропотамска крепост в морските карти трябва да бъде смятано за твърде вероятно.

Ранули е името на древен град, разположен близо до устието на р. Ропотамо, при вливането й в Черно море, на 3 км северно от съвременния гр. Приморско. На скалистия, обрасъл със зелени дървета връх, наречен днес Лъвската глава, намиращ се над устието на реката, е крепостта дала началото на този град. Скалният феномен има вулканичен произход и е оформен в сиенитите на Росенския палеовулкан преди 65-70 млн. години. Благоприятният климат и релеф са факторите, обусловили създаването на града тук.

По структура на градежа, изследователите отнасят строежа на крепостната стена и на най-старите запазени сгради към епохата на Крито-Микенската цивилизация - 16-14 век пр.н.е. От тази епоха е и Перперикон. Живот на върха е имало и хилядолетия преди това, но мащабният строеж е унищожил голяма част от артефактите. Счита се, че по време на Римската империя Ранули е бил един от сериозните центрове по Черноморието.

В наше време крепостта е известна и като Вълчаново кале, тъй като Вълчан войвода е използвал загражденията на крепостта за свой щаб по време на Османската империя. Редовни археологически проучвания не са провеждани, понеже крепостта се намира в резервата Ропотамо. Към момента е проучено светилището, което се намира на няколко километра от града - Бегликташ, изпълняващо функции аналогични с днешните манастири.

Непосредствено над Лъвската глава се извисява връх, ограден с останки от крепостна стена. Има руини на малък храм. Руините на средновековната църква насочват към съществуването на византийска и старобългарска крепост. Според легендата там има затрупан кладенец, пълен със златни монети. Бил ги закопал самият Вълчан войвода, след като завладял турски кораб в устието на Ропотамо.

На това място е открита и пещера - утроба, разположена над устието на река Ропотамо. Това е второто подобно скално образувание, разкрито у нас. През 2002 г. първо бе намерена пещерата - утроба в района на кърджалийското село Ненково. Откри я археологът Николай Овчаров под скалния феномен Лъвската глава. Пещерата е дълбока 5 м и в нея се влиза със специална алпийска техника. Във вътрешността бе открита керамика от ранножелязната епоха (Х-VI в.пр.Хр.), от античността и Средновековието. В най-отдалечената част има каменно ложе или олтар, издялан от човешка ръка. Няма съмнение, че пещерата е естествено образувание, превърнато от древните в храм. Точно на обед от тясна цепнатина вътре прониква слънчев лъч и се проектира върху скалата.

Разкриването на двете пещери - утроби доказва една от теоретичните идеи на проф. Александър Фол за съществуването на пещери, в които през определени интервали прониква слънчев лъч. По този начин траките си представяли символичното оплождане на утробата на Земята или Великата богиня майка от слънчевия фалос на Небесния бог, което създавало новата година и осигурявало плодородието. Оформянето на такива светилища изисквало отлично познаване на разположението на Слънцето и точно изчисляване по посоките на света.

В близост пък се намират повече от 15 долмена от ранножелязната епоха (X-VI в.пр.Хр.), както и прочутото мегалитно светилище в местността Бегликташ, разкривани от бургаската археоложка Цоня Дражева. Тя започва проучванията през 2003 г. и открива два кръга от гигантски скални късове, частично обработени от човешка ръка. Общата площ е около 6 дка.

stoineff

Автор в сайта & Управител

www.styleplace.info е сайта на хотела Стийл Плейс Китен. Ние предлагаме качествена услуга на разумна цена. Заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар